om snygga scenövergångar och pistolskott

Jag har ännu inte landat efter morgonens upptåg.

Voyage dans le lune var riktigt uppiggande och inspirerande. Scenövergångarna var inte snabba, utan mer kreativa och snygga. Jag charmeras av enkelheten och kreativiteten. Om livet på månen, glädjen och upptäckarlusten. Stumfilmer är bevisligen inte stumma utan snyggt tonsatta på ett ypperligt sätt. Det är riktigt snyggt, och filmerna har en annan akraktär liksom skådefspelarnas kroppspråk är övertydlgit på ett stiligt och diskret vis.


The Great Train Robbery
här avfyras pistolskotten tätt och det med pompa och ståt. Det är färgrika knallar och flickornas klänningar är tjusigt gula och lila. Filmens handling framgick inte så tydligt i filmen, men det gör inte så mycket. Det är action och våld så det räcker. Det är lokförare som slås ned och slängs av tåget, jakt på höstryggar i skogen och dramatiska dödsskott som präglar filmen. Riktigt snygg avslutningsscen: jag vill bespara er den, snälla se det!

/Lovis


Premiären

Min premiär, mitt startskott av projektet, såg ut såhär:

Efter kaos och irritation på programmeringslektionen sprang jag, någon minut efter tidsplanen måste erkännas, ut till närmsta lediga soffgrupp. Datanörd efter datanörd passerade medans jag, med hörlurarna på, färdades över hundra år bakåt i tiden.

De voyage dans la lune.
Den första sci-fi-rullen och jag satt bara och log. Resan till månen, och hur underbar var den inte? Jag vet att jag suger på recensioner, och vet inte ens om det ingår i projektet, men säger såhär: Den är på åtta minuter, man blir så glad, så bara se den!

The Great Train Robbery. Jag har väl aldrig varit en western-tjej och visst var den bra. Men jag blev inte kär. Antar att det är lite av en vanesak. Att man är bortskämd med dagens filmer, och därför ser det hela mest ut som en parodi. Men om man tar bort alla dessa tankar och lägger på ett filter, som om man ser en film för första gången i ens liv. Ja då kan jag verkligen tänka mig att denna var läskig. Sista scenen, där en man skjuter rakt mot kameran, var riktigt snygg. Den gillade jag på riktigt. Och att tåget som åker förbi fönstret i första scenen är inklippt, "It's the first ever use of a green screen type technique.", det var lite koolt. I stora hela var den okej, och om jag inte börjat med att se den andra filmen så skulle jag nog varit mer imponerad. Plus att musiken förstörde lite.

Men nu börjar peppen inför nästa film. Vi snackar fortfarande svartvitt. Fortfarande stumfilm. Men denna gång långa sådana. Får se hur det blir. Spännande är nog ett bra beskrivande ord. Intressant också.

/Sofia

lugnet före stormen

Jag slår ett slag för Apple tv och har installerat mig framför tvn nu. Peppen stiger!



/Lovis

Förberelser i Skåne pt. 1

Det känns att det är något på gång. Riktigt mycket, det är nerver, och skeva leenden och en pepp som inte svenska språket har ord för. Jag börjar fundera på var jag ska sitta när jag ser filmerna imorgon. Hur jag ska se dem. Det lutar åt laptop i soffan. Det är tacksamt med stumfilm, då duger laptop fast än ljudet låter imponerande dåligt. Vidare tänker jag läsa texterna i boken fyra gånger till innan premiären går.
Minst.

För de som vill delta passivt i projektet är det filmvisning imorgon:
Första visningen kl 10.00: Resan till månen (Voyage dans le lune)
Andra visningen kl 10.15: Den stora tågplundringen (The Great Train Robbery)

För båda visningarna gäller jantelagen, visa hänsyn och onumererade platser i hela världen. Schyssta villkor helt enkelt.


/Lovis

Snart smäller det.

Imorgon är det då dags för de två första filmerna. Men även början på något stort. Kanske något vi berättar om för barnbarnen. Kanske något vi skryter om för att imponera på nya människor. Kanske något som gör så att vi ser världen på ett annorlunda sätt. Kanske en life changing experience. Kanske bara en kul grej. Det får tiden visa. I nuet peppar vi för imorgon. Voyage dans la lune samt The Great Train Robbery står på schemat. Nice!


/Sofia

inför premiären

Hej, i smyg, tänker jag presentera ett litet fint projekt jag och mina fina vän Sofia tänker ge oss i kast med. Jag råkade läsa om två andra koola katters projekt, slog en blick mot bokhyllan och skrev ett blogginlägg. Självfallet nappade kära Sofia direkt och vips är vi här.

På onsdag ska vi starta, och vi kommer följa boken slaviskt. Vi går ut hårt, och ser de två första i följd. Två stumfilmer är budet.

Nu lämnar jag över pennan till Sofia för att få bort skorna i headern och för att läsa på om filmerna. Puss och kram

/Lovis

RSS 2.0